Traditionele acupunctuur

I.Tomas

Klassieke Homeopathie
TCM
Acupunctuur
Chinese Kruidengeneeskunde
Individuele Coaching

Praktijk voor:

Traditionele acupunctuur is een complex, samenhangend, geneeskundig systeem dat zijn waarde gedurende meer dan tweeduizend jaar in China heeft bewezen.

 

Aan de basis van de Chinese geneeskunde ligt de studie en observatie van "Qi", wat energie of vitale levenskracht betekent. Qi is overal en stroomt door alles wat leeft via meridianen. Een meridiaan is herkenbaar als een "gangetje" dat door weefsel loopt, bijv. spierweefsel. Elke meridiaan is verbonden met een bepaalde functie of een bepaald orgaan. Elk orgaan is weer verantwoordelijk voor specifieke lichaamsfuncties en specifieke emoties.

 

In gezondheid stroomt Qi harmonieus, in balans, volgens bepaalde ritmes en bewegingen, afhankelijk van de aard van de persoon, de omgeving, het tijdstip van dag of nacht en het seizoen.

 

In ziekte is er een verstoring in de aard, de soort, de kracht, het bewegingsritme of de bewegingsrichting van Qi. De juiste Qi stroomt niet meer, of Qi stroomt niet meer in de juiste richting. Hierdoor raken niet alleen organen verstoord, maar ook emoties en sensaties. Wij ervaren en benoemen deze verstoringen als ziekte of klachten.

 

In de meridianen bevinden zich punten die bestaan uit specifieke celletjes

die herkenbaar afwijken van cellen in hun omgeving: de meridiaanpunten.

Er zijn zon 780 punten bekend; hiervan worden bij een behandeling steeds die punten gekozen die in die fase van het therapeutische proces het meest van belang zijn.

Via deze meridiaanpunten komen de meridianen aan de lichaamsoppervlakte

en is het mogelijk om het stromen van de juiste Qi in de juiste richting in de meridianen te herstellen. En daardoor verdwijnen klachten. De mens wordt in totaliteit behandeld, en niet alleen zijn ziekte. Dit betekent dat niet alleen de uiting van de verstoring wordt behandeld

(de klachten zelf, de "takken van de verstoring"), maar ook het disharmonische patroon wat vooraf gaat aan de uiting van de verstoring ("de stam van de verstoring").

 

Het behandelen van meridiaanpunten geschiedt gewoonlijk door middel van het aanprikken daarvan met acupunctuurnaalden. "Electro-stimulatie via de naald" is een methode die pijnloos behoort te zijn, en die het effect van de behandeling sterk kan vergroten. Deze methode kan, indien gendiceerd, worden toegepast. Ooracupunctuur behoort eveneens tot de mogelijkheden.

 

Meridiaanpunten zijn echter ook goed te behandelen zonder het gebruik van acupunctuurnaalden, met name door middel van laser, electro-stimulatie, de

Bio Light Generator of moxa.

 

Voorbeelden van ziektes en klachten die door middel van Traditionele Acupunctuur te behandelen zijn, kunt u lezen aan het einde van het deel "Natuurlijke Geneeskunde" op deze website.